Stop navigatie

Flight Controller

Flight controller

Voorbeeld van een flightcontroller

De flight controller is het brein van de drone. Dit elektronica bordje, uitgerust met software, registreert en controleert alle handelingen van de drone. Sommige worden geleverd met rubberen dempers om vibraties te verminderen.

We delen de functionaliteit op in 3 deeltaken:

  • Meten
  • Controleren
  • Communiceren

Meten

Met onze zintuigen ervaren wij mensen de wereld. Ook drones nemen de wereld waar met behulp van sensoren. De belangrijkste hiervan is de IMU (inertia measurement unit) die met oa. accelerometers en gyroscopen de beweging van de drone meet. Andere sensoren die je op een flight controller kan terug vinden zijn:

  • Luchtdruk --> hoogte van de drone
  • magnetometer --> kompas
  • afstandssensoren --> obstakel detectie

Controleren

De flight controller bedient de bewegingen van de drone. Deze kan roteren en versnellen door de snelheid van elk van zijn motoren apart te regelen. Dit doet deze niet direct maar via de ESC's van de motoren.

Een cruciaal onderdeel van de software op dit elektronisch bordje is de PID regel lus. Deze is essentieel voor een stabiele vlucht. Het afstellen van de Proportionele versterker, Integrator en Differentiator is zeer complex maar kan de besturing van je drone drastisch veranderen.

Kijk onderstaand filmpje om meer te weten te komen over PID regelaars in drones.

Communiceren

De piloot kan de kan de drone bedienen via een zender ontvanger systeem. De ontvanger communiceert de userinput naar de flightcontroller. Hiervoor zijn er verschillende protocollen beschikbaar. Let dus op dat je flight controller wel compatibel is met jou ontvangers.

Dit artikel valt onder de licensiebepalingen van Creative Commons Naamsvermelding Non-commercial Gelijk delen License 4.0