Technology

Electronics

Ampere uur en batterij capaciteit

Spanningsverloop bij ontlading

Een batterij bevat een hoeveelheid lading waarmee een vaste spanning wordt ingesteld. Eenmaal de batterij een circuit voedt en een stroom produceert zal het potentiaalverschil tussen de + en - pool dalen.

De spanning van de batterij is dus afhankelijk van de hoeveelheid lading die ze bezit.

De grafiek rechts toont de ontlaad curve voor een typische 3.7 volt Li-ion cel. Indien deze volledig is opgeladen levert de cel een spanning van 4.25V. Indien deze 10% ontlaadt zakt de spanning naar 3.75V. Vanaf het ogenblik dat er nog maar 20% lading overblijft zakt de spanning onder de 3.7V.

Hoe lang kan een batterij stroom leveren?

Indien je een powerbank voor je gsm koopt dan zie je dat daar een mAh-waarde op staat. Deze waarde geeft een indicatie hoe lang een batterij een vaste spanning kan leveren indien we een bepaalde stroom trekken.

LaTeX: Werkingstijd\:=\frac{\:Ah\:waarde\:}{stroomverbruik} 

Knipsel.JPG  

Oef1

Hoe lang kan een batterij van 520mah een stroom leveren van 20mah?

Het duurt dus 26 uur voordat een volle batterij met een capaciteit van 520mAh leeg is indien het circuit 20mA verbruikt.

Oef2

Hoe lang kan een 1,5V batterij een stroom van 250mA leveren indien de Ah waarde 16Ah is?

Een volle batterij met een capaciteit van 16Ah zal dus 64 uur lang een spanning van 1.5V kunnen leveren indien de belasting een stroom trekt van 250mA.

Oef3

Je quadcopter bevat een 2200mAh Li-ion baterij. In vlucht trekt het toestel een stroom van 20A. Hoe lang kan je vliegen met een volle batterij?